Laserssnijden en -graveren

 

Je ziet ze steeds vaker. Lasergesneden schaalmodellen. Veel fabrikanten brengen ze inmiddels op de markt.

Een goede vriend wees me er al meer dan een jaar op, omdat het snijden van mijn modellen veel eenvoudiger kon. Met hem ben ik toen ook bij een demonstatie van zo’n apparaat door een leverancier aanwezig geweest. Prachtige techniek, dat wel, maar het maken van tekeningen en de bediening stond nog in de kinderschoenen.

Onlangs wandelde Wout Zweers in de treinenkelder binnen en nodigde me uit voor een bezoek aan de Technische Hogeschool Saxxion in Enschede, waar hij kon demonstreren hoe een en ander in z’n werk gaat.

Dat tekenen en het bedienen van het apparaat is nog steeds iets voor hoger opgeleiden, maar toch heb ik met twee voorbeelden een test laten doen.

 

Het eerste was hekwerkgaas graveren uit papier. Resultaat na twee uur testen, wijzigen en proberen, prachtig hekwerk op schaal. Het ruitpatroon heeft de juist afmeting van 0,6 bij 0,6 mm en gemaakt van 120 grams zwart papier in stroken van 2,2 cm en met 3 horizontale zgn. trekdraden.

 

Het tweede was acrielplaat graveren en snijden. Het ging om een personenwagon die niet het juiste uiterlijk had. HSM rijtuigen uit Epche II in H0 zijn niet in de handel. Wel rijtuigen die er op lijken en daar heb ik er twee van. De juiste zijkanten heb ik nu kunnen laten maken.

 

hekwerkgaas,

lasergegraveerd uit 120 grams zwart papier.

De palen zijn gemaakt van messing hoekprofiel 1,5 x 1,5 mm.

het zuiderspoor    enschede

Opbouw modelbaan

23

Etsen

Voorbeelden van lesergesneden voorwerpen

ombouw van een personenwagen (Märklin 4039) naar een HSN 3e klasse rijtuig

laatste update: 23 juni 2021

7 V2-transport via Broekheurne in 1945